banner_TGGV

Thermisch gemodificeerd geleefd vuren

een duurzame, circulaire, en onderhoudsarme oplossing voor jouw (ver)bouwproject!

Introductie

Crumble development heeft in samenwerking met het onderzoeks- en kennisinstituut SHR onderzoek gedaan naar het thermisch modificeren van geleefd vuren. Resultaat: geleefd vuren is prima te behandelen.

Crumble development heeft als hogere doel de levensduur van hout te maximaliseren. Van veel hout nemen we namelijk te snel afscheid, terwijl de mondiale vraag naar hout alsmaar toeneemt. De natuur kan ons tempo niet bijhouden, en dus zullen we zuiniger met hout moeten omgaan door het langer en zorgvuldiger te gebruiken. Crumble development ontwikkelt en fabriceert dan ook houten producten van geleefd hout. Hierbij kan het gaan om overkappingen & (tuin)huizen, gevelbekleding en interieur- en exterieurproducten. Geleefd vuren is een zachthout dat al één of meerdere gebruikscycli achter de rug heeft. Vaak gaat het om hout uit gebouwen of uit de palletindustrie.

Probleem / het waarom

Om de levensduur van hout te maximaliseren, de toepassing van geleefd hout verder te kunnen uitbreiden, en te kunnen concurreren met de gangbare (nieuwe) houten producten voor buitentoepassing, heeft Crumble development in samenwerking met SHR onderzoek gedaan naar milieuvriendelijke behandelmethoden voor geleefd hout, en dan specifiek ‘vuren’ hout. Geleefd vuren kan een ander vochtgehalte hebben dan nieuw vuren. Daarnaast bevat geleefd vuren vaak bevestigingsmateriaal zoals spijkers en/of nieten. Dit soort factoren kunnen een negatief dan wel positief invloed hebben op de effectiviteit van het behandelingsproces. Ondanks deze onzekerheden, heeft Crumble development het doel inzicht te krijgen in welke behandelmethoden toegepast zou kunnen worden om de levensduur van geleefd vuren op milieuvriendelijke(re) wijze te verlengen.

Resultaten

Het onderzoek toont aan dat geleefd vuren thermisch gemodificeerd kan worden, mits het vochtgehalte rond de 12 procent is en het hout vrij is van bevestigingsmateriaal. Thermische modificatie betekent dat het geleefd vuren wordt verhit in een zuurstofarme omgeving en onder gecontroleerde waterdamp druk om de duurzaamheidsklasse van dit hout te verhogen (i.e., van duurzaamheidsklasse 4 naar duurzaamheidsklasse 2). Dit proces leidt tot veranderingen in de structuur van de lignine, cellulose en hemicellulose in de celwand van het vuren. De zuurstofarme omgeving voorkomt dat het geleefd vuren verbrandt bij de hoge temperaturen, en zorgt ervoor dat de CO2 blijft opgeslagen in het hout (zo’n 623 kg CO2 per m3).

Door de thermische modificatie wordt de levensduur van geleefd vuren opgekrikt van 5 -7 jaar naar 15 – 25 jaar, en geven we de fijnspar – waar het vuren vandaan komt – meer tijd om te groeien zodat vraag en aanbod in een gezondere balans wordt gebracht. Daarnaast is thermisch gemodificeerd vuren in tegenstelling tot gebeitst of geverfd vuren, onderhoudsarm, meer vormvastmilieuvriendelijk én prijs voordeliger. Wat betreft het laatst genoemde: thermisch gemodificeerd geleefd vuren lijkt in aanschaf duurder, maar is in feite tot 68 procent goedkoper dan nieuw onbehandeld vuren dat gemiddeld om de 5 jaar opnieuw geverfd of gebeitst moeten worden. Met andere woorden: je kunt met een gerust hart thermisch gemodificeerd geleefd hout (in)kopen.

Conclusie

Thermisch gemodificeerd geleefd vuren is een uitstekende oplossing voor gevel- en wandbekleding. Als je kiest voor dit hout, dan ben je verzekerd van een onderhoudsarm product waar je 15 – 25 jaar plezier van kunt hebben. Bovenal maak je een toekomstgerichte keuze; i.e., je kiest voor duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en circulariteit!

Het hout heeft bij oplevering karamelkleur (zie afbeeldingen), maar zal in verloop van tijd op natuurlijke wijze vergrijzen. Daarnaast draagt het hout een aantal dagen tot weken een geur met zich mee die sommigen associëren met koffiearoma, en anderen met karamel. De geur komt door de reactie van het geleefd vuren op zuurstofarme verhitting en is een natuurlijk fenomeen.

Ben je net zo enthousiast als wij, en wil je het behandeld geleefd vuren graag (in)kopen? Of wil je meer weten over het onderzoek of het onderzoeksrapport inzien? Neem dan contact met ons op.

Bijwerken van …
  • Geen producten in je winkelmand.